Napój pomarańczowo-cytrynowy na drożdżach. Bomba witaminowa na upalne dni!

Kwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych

Składniki:
owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne dni, a dodatkowo jest po prostu bombą witaminową w szklance!
  • Ok. 1,5 dag drożdży
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • Ok. 200 ml miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 l wody

Wodę zagotować i wystudzić. Wlać do dużego słoja, dodać miód. Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką – lekko rozgnieść i dodać do wody. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody i również wlać do słoja. Wszystko dokładnie wymieszać. Zakryć papierowym ręcznikiem i pozostawić na 10 – 12 godz. Przecedzić przez gęste sito z gazą, wlać do butelek lub słoików i szczelnie zamknąć. Po ok. 24 godz. kwas jest gotowy do picia. Jest cudownym orzeźwieniem w upalne dni, a dodatkowo stanowi źródło witamin i mikroelementów! Podawać z lodem oraz plasterkami cytryny i pomarańczy.

Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, drożdże są stosowane przez osoby ze słabą odpornością  oraz chorujące na anemię. Wzmacniają organizm i regenerują siły. Naturalne drożdże zawierają bezcenne dla cery składniki, takie jak aminokwasy, substancje mineralne i witaminy ( w tym  chrom, selen, witaminy B2, B12 i H).