sobota, 21 marca 2015

Pulpety w sosie koperkowo-musztardowym

Hej :) Dziś przygotuję pulpety z mięsa wieprzowego w sosie koperkowym. Mam nadzieję, że danie przypadnie Wam do gustu i będziecie często korzystać z tego przepisu. Zaczynamy :)


Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 1 l gorącej wody
  • 2 małe śmietany 30%
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej)
  • pieprz
  • sól
  • vegeta
  • ostra papryka 
  • 3 łyżki masła klarowanego
Przepis

Cebulę kroimy w kostkę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Połowę smażymy na maśle klarowanym (1 łyżka) tak aby się zeszkliła. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy połowę przyprawy do mięsa mielonego, szczyptę pieprzu, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko oraz ostudzoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy ręką (można to porównać do ugniatania ciasta).

Z mięsa formujemy pulpety jednakowej wielkości. Następnie każdego z nich obtaczamy w mące pszennej.


Do garnka wkładamy 2 łyżki masła klarowanego i podsmażamy na nim cebulkę. Potem wkładamy pulpety i obsmażamy je z każdej strony po 3 minuty.

W tym czasie przygotowujemy bulion - 1 kostkę rosołowo-warzywną rozpuszczamy w 1l wrzącej wody.

Pulpety zalewamy bulionem, dodajemy posiekany koperek i dusimy przez 45 min od czasu do czasu mieszając i przewracając pulpety. Oczywiście musimy doprawić wywar - w tym celu używamy pieprzu, vegety (niewielkiej ilości) oraz pół łyżeczki ostrej papryki.


Teraz czas na przygotowanie mieszanki śmietany i mąki ziemniaczanej. Musi ona być jednolita bez żadnych grudek dlatego bardzo dokładnie łączymy składniki za pomocą trzepaczki. Po 45 minutach wlewamy mieszankę do wywaru z pulpetami. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki ostrej musztardy.


Całość gotujemy jeszcze przez 10 -15 minut. Gotowe.

Końcowy efekt :



Smacznego !!!

Jak widać na zdjęciu pulpety możecie podawać z kaszą. Polecam również połączenie z kluskami śląskimi i buraczkami. Z tej ilości składników wyszło 10 średnich klopsików. Dziękuję za odwiedzenie bloga. Podzielcie się wrażeniami smakowymi po wykorzystaniu przepisu. Do zobaczenia :)

1 komentarz: