Prosta konfitura z płatków dzikiej róży

Prosta konfitura z płatków dzikiej róży

Prosta konfitura z płatków dzikiej róży


Przełom maja i czerwca to czas kwitnienia dzikiej róży. W kuchni wykorzystuje się zazwyczaj jej owoce, ale i kwiaty mogą być ciekawym surowcem do zrobienia domowych przetworów, np. konfitury.
Konfiturę z płatków dzikiej róży możemy używać  do nadziewania pączków, rogalików, naleśników, czy dodawać do herbaty.

Istnieją różne sposoby jej wykonania, ja wybrałem najprostszy z możliwych.

Składniki na konfiturę z płatków dzikiej róży:


płatki dzikiej róży w ilości jaką zdołamy uzbierać
cukier
woda
można dodać też trochę soku z cytryny

Słoiki dokładnie myjemy i wyparzmy razem z wieczkami.

Płatki przebieramy, oczyszczamy z zielonych części rośliny jeśli jakieś nam się zawieruszyły. Niektórzy obrywają białe końcówki płatków (mogą być niekiedy gorzkie), ja tego tym razem nie robiłem. Moim zdaniem nie ma również potrzeby płukania płatków.

Przekładamy do słoika/słoików i ubijamy do połowy wysokości.

Zasypujemy cukrem, wysokość warstwy cukru ma być podobna jak ubitych płatków.

Zalewamy wodą prawie pod samą nakrętkę.

Słoiki pasteryzujemy na małym ogniu przez 90-120 minut.

Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty