piątek, 2 czerwca 2017

Ryż chlastany czyli zapiekany


Hej!
Jak zrobić najlepszy ryż zapiekany? To naprawdę bardzo proste danie. Wystarczy tylko dwa podstawowe składniki i dwa dodatkowe, które wydobędą zapach i podkreślą smak. A potem tylko chwila cierpliwości i już możemy się delektować pysznym ryżem.
Potrzebujemy:

  • 2 torebki ryżu ugotowanego
  • jabłka prażone
  • masło
  • cynamon

Jak już wspomniałam ryż należy ugotować i przestudzić. Jabłka możemy przygotować przed przyrządzaniem dania lub wykorzystać jabłka, które przygotowaliśmy na zimę (ze słoika).

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Na dno kładziemy ryż, na to jabłka. Posypujemy cynamonem i kładziemy następną warstwę ryżu. Jeszcze tylko trochę masła na wierzch i można wszystko zapiekać. Jeśli lubicie bardzo słodkie danie można sobie dosłodzić. Smacznego.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz