» Przepisy » Jak upiec ciasto » Szybkie i łatwe ciasta » Charlotte z truskawkami i borówkami

Charlotte z truskawkami i borówkami


  
1 5 5 1
2017-06-02
Przygotowanie ok. 40 minut + chłodzenie 2 godziny
łatwe
Porcje: Tortownica o średnicy ok. 21,5 cm
Kuchnia francuska
Charlotte z truskawkami i borówkami

Charlotte. Brzmi tajemniczo, prawda? Jest to pyszne ciasto bez pieczenia. I wcale nie jest to szarlotka. To deser na zimno, którego ojczyzną jest Francja. Przepisów na charlotte jest tyle, ile wielbicieli tego deseru. Jeżeli jeszcze nie znasz tego pysznego i efektownego ciasta, wybierz ten sprawdzony i pyszny przepis na charlotte z truskawkami i borówkami :)

Jak dobre jest to ciasto, można pisać w nieskończoność. Pyszne, rewelacyjne, niesamowite, piękne, smaczne, robiące wrażenie, bezbłędne, oszałamiające... Wygląda na trudne? Wcale nie, bo przepis jest prosty, produkty łatwo dostępne, a postępując zgodnie z tą recepturą nie ma szans, żeby charlotta Ci nie wyszła. To idealny deser na gorące dni, bo najlepiej charlotta smakuje schłodzona. A do tego słodkie truskawki, na które sezon właśnie się zaczyna. I jeszcze garść pysznych borówek. Po prostu marzenie! :)

Charlotta to świetny pomysł na deser w upalną niedzielę. Podając tak wspaniały deser, jakim jest charlotta z truskawkami i borówkami, zaimponujesz całej rodzinie :)


Składniki na charlotte z truskawkami i borówkami

60 dag pokrojonych truskawek
20 dag borówek
20 dag podłużnych biszkoptów (18-20 sztuk)
3 opakowania śmietanki kremówki 30% (3 x 330 ml)
12 łyżek cukru pudru (ok. 12 dag)
10 łyżek gęstego jogurtu greckiego (ok. 20 dag)
2 łyżki żelatyny + 6 łyżek wrzątku

Przygotowanie dania charlotte z truskawkami i borówkami

...

  1. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój na plasterki. 1/3 odłóż do dekoracji.
  2. Żelatynę rozpuść we wrzątku. Odstaw.
  3. 2 opakowania śmietany kremówki, jogurt grecki i 6 łyżek cukru pudru ubij na sztywno. Dodaj pokrojone truskawki i żelatynę. Delikatnie wymieszaj.
  4. Okrągłą formę (średnica 21,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dookoła pionowo ułóż biszkopty.
  5. Do środka dodaj bitą śmietanę z truskawkami.
  6. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  7. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
  8. Ciasto wyjmij z lodówki. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki wierzch udekoruj bitą śmietaną. Na śmietanie ułóż truskawki i borówki.
  9. Podawaj schłodzone na deser.

Rada: Masa śmietankowa powinna być kremowa, a nie sztywna jak w serniku.




Charlotte z truskawkami i borówkami
 - etap 1

To pyszne ciasto bez pieczenia, czyli charlotta z truskawkami i borówkami, będzie hitem lata :) To absolutnie rewelacyjny deser na upalne dni. Do tego wygląda obłędnie, dlatego zachwyci każdego :)



Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.