czwartek, 25 maja 2017

Roladki drobiowe ze szpinakiem i ricottą

Na blogu jest wiele przepisów na różniaste roladki ale głównie smażone. Dla odmiany więc proponuje roladki z piekarnika nadziane szpinakiem i ricottą. Oczywiście jeśli ktoś woli wersję smażoną to śmiało też można takie zrobić. Roladki podałam z kuskusem i surówką z rzodkiewki.

składniki:

2 średnie podwójne piersi z kurczaka ( ok 1 kg )
350 g świeżego szpinaku
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
125 g ricotty
sól ziołowa
pieprz
gałka muszkatołowa
olej lub masło do posmarowania naczynia

Szpinak dokładnie umyć, osączyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowne i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i odparuje nadmiar wody. Następnie zestawić z ognia i dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotowy farsz odstawić. Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczu. Każda pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i rozbić cienko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie każdy płat mięsa posmarować szpinakowym farszem i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki ułożyć zwinięciem do dołu w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25 minut. Po ok 12 minutach pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz