Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym

Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym polecam na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak.
Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche.

077 Roladki schabowe z żurawiną KuchniaWeDwoje.pl

  Czas wykonania: 40 min
  Ilość porcji: 6 sztuk

Składniki:

6 plastrów schabu (200 g)
6 dużych plastrów boczku (130 g)
50 g żurawiny
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki papryki słodkiej

Marynata:
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki musztardy
1 duży ząbek czosnku

Sos chrzanowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml buliony warzywnego
2 łyżki chrzanu
3 łyżki kwaśnej śmietany
12 % lub 18 %
szczypta soli
½ łyżeczki cukru


Przygotowanie:

Marynata:
Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem.

Schab ubić na cienkie plastry.

Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę.

Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą stronę).

Sos:

Rozpuścić masło w niewielkim garnku, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Smażyć 2 minuty na małym ogniu, następnie wlać ciepły bulion – wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na końcu dodać chrzan i zamieszać.

Gdy sos jest już gęsty i gładki, wlać do niego wcześniej zahartowaną śmietanę (czyli wymieszaną z 2-3 łyżkami gorącego sosu).

Roladki podawać z sosem 🙂

Krok po kroku:

1. Rozbić mięso

1. Rozbić mięso

2. Przygotować marynatę

2. Przygotować marynatę

3. Na każdy kawałek schabu wyłożyć po plasterku boczku, następnie sos i żurawiną

3. Na każdy kawałek schabu wyłożyć po plasterku boczku, następnie sos i żurawiną

4. Zawinąć każdego kotleta w rulon

4. Zawinąć każdego kotleta w rulon

5. Doprawić mięso i upiec w naczyniu żaroodpornym

5. Doprawić mięso i upiec w naczyniu żaroodpornym

6. Wymieszać mąkę z roztopionym masłem

6. Wymieszać mąkę z roztopionym masłem

7. Wlać bulion i dokładnie wymieszać

7. Wlać bulion i dokładnie wymieszać

8. Dodać zahartowaną śmietanę

8. Dodać zahartowaną śmietanę

Pobierz wersję do druku

077 Roladki schabowe z żurawiną KuchniaWeDwoje.pl 3

077 Roladki schabowe z żurawiną KuchniaWeDwoje.pl 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *