Uwielbiam spaghetti. Ten prosty makaron jest bazą do wielu pysznych i szybkich obiadów. Dziś zapraszam Was spaghetti w czerownym paprykowo-serowym sosie. Uwielbiam takie proste, ale wyjątkowo smaczne połączenia. Taki obiad u nas znika równie szybko, jak się pojawia. Spróbujcie i Wy.
Składniki: (na 1 porcję; zwiększyć w zależności od liczby osób)
- 2 sitka ugotowanego makaronu spaghetti
- 1/2 cebuli
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego Woj-len
- 3 łyżki łagodnego ajvaru (pasta warzywna papryka i bakłażan)*
- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego*
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 2 szczypty suszonej bazylii
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
*użyłam takich produktów jak w przepisie na kurczaka w paprykowo-pomidorowym sosie
Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy przez chwilę na oleju rzepakowy pokrojoną cebulę. Zmniejszamy gaz. Dodajemy ugotowany gorący makaron (u mnie 1 i 1/2 sitka), 3 łyżki łagodnego ajvaru, 4 łyżki startego żółtego sera i 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego i suszoną bazylię, mieszamy aby nasze składniki dokładnie pokryły makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem, znów szybko mieszamy, próbujemy.
Przekładamy na talerz, posypujemy resztą startego żółtego sera i od razu podajemy.
Smacznego
Wygląda naprawdę mega smakowicie, mimo że nie przepadam za makaronami;p
Tym bardziej dziękuję za komplement 🙂