Jagodowa tarta z budyniem

Jagodowa tarta z budyniem (1)Jagodowa tarta z budyniem (3)

Jagodowa tarta z budyniem – prosty przepis

Uwielbiam kruche ciasto, tak samo mocno jak jagody. Dziś zapraszam Was na połączenie obu tych smaków. Jagodowa tarta z budyniem, to pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Konfitura z jagód jest wspaniałym letnim akcentem. Aż chce się jeść i jeść 😉 Polecam Wam taką jagodową tartę z budyniem. Spróbujcie.

Jagodowa tarta z budyniem (2)

Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą)

Na tartę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny lub masła
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny*

Na „nadzienie”:

*ja użyłam Zott

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę (lub masło), siekamy. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ręką ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (ja często wkładam na krócej do zamrażalnika).

Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (u mnie na silikonowej podkładce). Ciastem wylepiamy formę (jeśli wasz placek okaże się nierówny lub za mały z któreś strony po prostu dolepcie kawałki, tak żeby wypełnić całą formę). Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia to około 20-25 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Ciasto studzimy.

Budynie mieszamy dokładnie z połową szklanki mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem, miękkie masło i gotujemy mieszając aż do mocnego (!) zgęstnienia budyniu.

Na wystudzony spód wykładamy konfiturę z jagód – u mnie około 1/2 słoiczka. Nakładamy łyżką gęsty budyń. Na wierzch nakładamy ozdobnie jeszcze około 4 łyżeczki konfitury rozsmarowując ją delikatnie po wierzchu. Tartę z budyniem odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, aby budyń ładnie zgęstniał i tartę swobodnie można było kroić.

Podajemy przyozdobioną listkami świeżej mięty.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Dodaj komentarz