wtorek, 16 maja 2017

Orkiszowe mini tarty ze szpinakiem, szparagami i fetą

Małe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. Zamiast kilku małych z podanych składników można zrobić jedna duża tartę.

składniki:

kruche ciasto
250 g mąki orkiszowej typ 650
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli

farsz
6 zielonych szparagów
1 garść świeżego szpinaku
100 g fety
2 jajka
5 łyżek śmietany 12%
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki na małe tarty, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz. Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Tarty ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż farsz się zetnie ok 20 minut, funkcja góra-dół.



1 komentarz: