poniedziałek, 15 maja 2017

Kheer - indyjski deser ryżowy



Kheer to kremowy pudding przygotowywany w Indiach z ryżu i mleka.
Jest lekki, zachwyci dorosłego oraz dziecko :)
Ma wspaniałą mleczną konsystencję oraz aromat orzechów kokosowych.
Polecam! :)

Składniki:
800 g mleka min 2%
1/4 szklanki ryżu
2 łyżki wiórek kokosowych
szczypta cynamonu i kardamonu
4 łyżeczki cukru
garstka orzechów np. pistacji
opcjonalnie 2 łyżki śmietanki 30%
opcjonalnie garść rodzynek

Przygotowanie:
Namocz ryż w wodzie przez około 30 minut.
Odsącz. Posiekaj pistacje.
Wlej wszystkie składniki do garnka i gotuj na małym ogniu, często mieszając.
Ryż powinien być miękki, a deser gęsty.
Przelej do miseczki, można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno :)
Ps. W wersji wegańskiej można zastąpić mleko, mleczkiem kokosowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz