Pasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowa.

Pasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowa. (1)Nie raz podkreślałam, że uwielbiam robić najróżniejsze pasty kanapkowe. Dziś chciałabym podzielić się prostym i lekkim przepisem na pastę kanapkową z czarnuszką (w wersji light). Idealna na lekką kolację lub śniadanie. Spróbujcie.

„Czarnuszka nazywana jest czarnym kminkiem i  „złotem Faraonów”, już w starożytnym Egipcie mawiano „czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci„*. Te małe niepozorne nasiona m.in. oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają przemianę materii, łagodzą bóle żołądka. Warto je dodawać do swoich potraw. Pamiętajmy tylko, że czarnuszka ma specyficzny smak do którego trzeba się przyzwyczaić 🙂

*źródło – ekomalwa.pl

Składniki:

  • 3 jajka (najlepiej wiejskie)
  • 3 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 3/4 płaskiej łyżeczki czarnuszki (u mnie od ekoMalwa)
  • sól himalajska
  • pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i tniemy w kostkę lub używamy sitka do warzyw. Do jajek dodajemy 3/4 płaskiej łyżeczki czarnuszki oraz jogurt naturalny (ja łącze składniki z jeszcze lekko ciepłymi jajkami). Całość mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku według uznania solą himalajską i pieprzem (próbując).

Podajemy z ulubionym pieczywem.

Pasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowaPasta kanapkowa light z czarnuszką. Lekka pasta kanapkowa.

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz