Puszyste placuszki jogurtowe nadziane jabłkami

Puszyste placuszki jogurtowe nadziane jabłkami (1)Pyszne, puszyste placuszki jogurtowe nadziane jabłkami – dla mnie idealne. Polecam 😉 Są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Podaję składniki na jedną porcję, taką jaką widzicie na zdjęciu. Takie puszyste placuszki jogurtowe idealnie sprawdzą się na śniadanie, jak i kolację. Spróbujcie. Miłego i smacznego dnia 😉

Puszyste placuszki jogurtowe nadziane jabłkami (2)

Składniki: (na 1 porcję jak na zdjęciu)

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstszego)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru + do oprószenia placuszków
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suszonej kostki jabłkowej ze skórką Amkez + do podania
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie:

Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżkę cukru pudru i wbijamy 1 jajko, mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej gęstej masy. Następnie dodajemy suszoną kostkę jabłkową, krótko mieszamy.

Placuszki smażymy (na małym ogniu) z obu stron na małej ilości tłuszczu. Z podanej porcji wychodzą 3 puszyste placuszki.

Podajemy od razu oprószone cukrem pudrem i posypane kostką jabłkową.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz