środa, 24 maja 2017

Tort na dzień mamy.



Za dwa dni Dzień Matki, czy masz już prezent?
Najlepszym prezentem dla mamy, będzie prezent własnoręcznie wykonany.
Jak byłam dzieckiem, to rysowałam piękne, kolorowe, pełne serduszek- laurki.
A moja mama zawsze była zachwycona. Teraz gdy trochę podrosłam, mama nadal jest najważniejszą osobą w moim życiu i zawsze pamiętam o jej święcie. Nie rysuję już laurek, ale co roku piekę mojej mamie tort. Rok temu postawiłam na połączenie lekko kwaśnego mango ze słodką czekoladą. Mama była zachwycona. To znak, że prezent się udał.
A co Ty masz dla swojej mamy?


TORT KAWOWO- MANGOWY



SKŁADNIKI:

SPÓŁ CIASTA:

  • Jajka- 3 sztuki.
  • Cukier - 1/2 szklanki.
  • Esencja z kawy rozpuszczalnej - 1/2 szklanki.
  • Olej- 1/4 szklanki.
  • Mąka pszenna - 1/2 szklanki.
  • Kakao w proszku - 1/4 szklanki.
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka.
  • Szczypta soli.

MUS Z MANGO:

  • Zmiksowane mango - 2 szklanki.
  • Cukier - 2 łyżki.
  • Sok z limonki - łyżka.
  • Żelatyna - 2 łyżki.
  • Woda - 1/2 szklanki.
  • Śmietana 30 % - szklanka.

DEKORACJA:

  • Śmietana 30 % - szklanka.
  • Czekolada gorzka - 3 kostki.
  • Ulubione owoce.

WYKONANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
Rozdzielamy białka o żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki cukru. Żółtka ucieramy z cukrem na tzw. kogel-mogel. Gdy masa będzie biała, dodajemy esencję kawową* i olej. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, do masy z żółtek. Dodać połowę białek i delikatnie wymieszać, dodać drugą połowę białek i delikatnie połączyć całość.
Wylać na blachę i piec 20-25 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.
Zmiksowane mango połącz z sokiem z limonki i cukrem. Żelatynę rozpuścić z wodą. Wystudzoną żelatynę połączyć z mango. Odstaw. Ubij śmietanę na gęsty krem i połącz z zimną masą mangową.
Wylej na schłodzone ciasto kawowe i odstaw na kilka godzin.
Udekoruj bitą śmietaną, startą czekoladą i owocami.



MOJE RADY:


* Esencja kawowa - 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalej gorącą wodą. Miej więcej do połowy szklanki.
Odstaw do wystygnięcia.
*Mango obieramy, usuwamy pestkę i dokładnie miksujemy. By nie było, grudek przeciskamy przez sitko. Wybieramy dojrzały owoc.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz