Ziemniaki z grilla z dipem ziołowym



  • Kilka dużych ziemniaków


Ziołowy dip do ziemniaków

  • 1 serek homogenizowany
  • Po pół łyżki świeżych ziół: bazylii, tymianku, oregano, pietruszki
  • Po pół łyżeczki suszonych ziół: bazylii, tymianku, oregano, pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • Sól, cukier, biały pieprz do smaku


Ziemianki dokładnie umyć, osuszyć, posmarować olejem i zawinąć w folię aluminiową. Piec bezpośrednio między rozżarzonymi węglami. Co jakiś czas odwracać. Przygotować dip: czosnek rozetrzeć z solą, dodać do serka. Wszystko wymieszać z ziołami i skórką cytrynową. Doprawić dolą, pieprzem i cukrem. Pozostawić min. 20 min. w lodówce.

Upieczone ziemniaki świetnie smakują również z masłem z chili i ziołowym dipem.