Wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekolady

Wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekoladyDziś zapraszam Was na pyszny wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekolady. Taki deser smakiem i uroczo różowym kolorem zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Idealny na mały popołudniowy odpoczynek. Wystarczy wziąć łyżeczkę i… się nim delektować 😉 Uwielbiam takie małe słodkości. Spróbujcie i Wy 🙂

Składniki: (na 1 porcję)

  • 200 g ricotty (u mnie 2 x mini ricotta po 100 g)
  • 3 płaskie łyżeczki budyniu wiśniowego (proszek) – u mnie z eSłoneczko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 jajko (najlepiej większe wiejskie)
  • 2 kostki czekolady białej z truskawkami bez cukru – u mnie z eSłoneczko
  • cukier puder do oprószenia serniczka
  • opcjonalnie 4-5 kandyzowanych wiśni

Przygotowanie:

Do miski przekładamy całą ricottę, wbijamy jajko, dodajemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier i znów mieszamy. Powinniśmy uzyskać gładką różową masę. Nasz wiśniowy serek przekładamy do naczynia/foremki do zapiekania (u mnie w kształcie serca). Na wierzch dowolnie układamy posiekaną niedbale białą czekoladę (lekko wciskając ją w serniczek). Wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekolady pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni około 30 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika, serniczek należy obserwować po około 25 minutach pieczenia). Podajemy oprószony cukrem pudrem. U mnie dodatkowo podany z przeciętymi na pół kandyzowanymi wiśniami.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz