Kompot z rabarbaru i jabłek

przez Kardamonowy

Nie powiem, żebym jakoś szczególnie przepadała za upałami. Właściwie to ich nie znoszę. Średnio także rajcują mnie świeże owoce (wszelkie przetworzone chętnie pochłaniam). Mamy sezon na upały, mamy sezon na rabarbar, to niech będzie. Owoce ugotowały się na śmierć, kompot ładnie doszedł sobie w lodówce, wykończyłam go jedynie paroma kostkami lodu i już.



Składniki:
2 l wody
0,5 kg rabarbaru
3 jabłka
1 mała kora cynamonu
sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru (lub więcej)
parę kostek lodu  

Jabłka myjemy, wykrawamy z nich gniazda nasienne (ja jabłek nie obierałam). Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, jabłka w ćwiartki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cynamon i cukry, gotujemy jakieś 20 minut. Kompot schładzamy i dodajemy do niego sok z cytryny, wkładamy do lodówki. Jak macie ochotę, podajcie go z kostkami lodu.

Podobne przepisy:
Kompot ze śliwek i jabłek
Kompot z czereśni i rabarbaru
Kompot z truskawek i jabłek
Kompot z truskawek i rabarbaru
Kompot jabłkowy
Kompot z rabarbaru
Kompot ze śliwek, gruszek i jabłek

6 komentarzy

Lena 24 maja, 2017 - 1:48 pm

uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Monika 24 maja, 2017 - 1:49 pm

🙂

Odpowiedz
Magda 23 czerwca, 2017 - 8:56 am

Smaki dzieciństwa, uwielbiam kompot z rabarbaru 🙂

Odpowiedz
Marcepanowy Kącik 23 czerwca, 2017 - 8:56 am

Dała bym więcej cukru, chociaż czasem lubię orzeźwienie 🙂

Odpowiedz
Monika 23 czerwca, 2017 - 9:00 am

Pewnie, że można, co kto lubi :).

Odpowiedz
Monika 23 czerwca, 2017 - 9:00 am

🙂

Odpowiedz

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności