Pizza muffins to niewątpliwy przysmak wszystkich imprez. Przepis na muffiny w nowej, słonej wersji – z szynką, papryką, szpinakiem i serem feta.
Czas wykonania: 45 min
Ilość porcji: 16 sztuk
Składniki:
Ciasto:
280 g mąki
200 ml mleka
80 ml oliwy
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii (suszonej lub świeżej)Dodatki:
70 g szynki
100 g papryki
30 g cebuli
12 szt. czarnych oliwek
70 g szpinaku (mrożonego)
130 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
120 g sera żółtego
Przygotowanie:
Farsz szpinakowy:
Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać kostki szpinaku – smażyć do momentu rozmrożenia szpinaku.
Do większej miski wrzucić pokrojoną w kostkę fetę, dodać szpinak, pokrojone oliwki
i wymieszać.
Farsz z szynki:
Pokroić szynkę, paprykę i oliwki na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski, dodać 40 g startego sera i wszystko wymieszać.
Ciasto:
W jednym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z mlekiem i olejem. Wlać po połowie otrzymanej masy jajecznej (po około 200 ml) do farszów i wymieszać. Następnie dodać stopniowo (łyżką) mąkę delikatnie mieszając.
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i posypać startym serem żółtym.
Piec 20-25 minut w 220 stopniach.