Sałatka z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami

Lekka sałatka w sam raz na drugie śniadanie do pracy. Mozzarella to uniwersalny ser, który wyśmienicie smakuje w połączeniu także z owocami. Całość dopełnia lekki sos jogurtowo- wiśniowy i jadalne bratki.

20170517_145721a

Składniki

mix sałat
gruszki w zalewie lub jedna świeża
1 mozzarella
1/4 szkl jogurtu naturalnego
3 łyżki wiśni z soku
jadalne bratki
nasiona chia
sok z cytryny
pojemnik silikonowy składany 800 ml Jan Niezbędny

20170517_150129

1. Sałatkę przygotowałam bezpośrednio w silikonowym pojemniku, w pięknym, wiosennym kolorze od Jana Niezbędnego. 

2. Na jego dnie układamy dowolną ilość mixu sałat. Mozzarellę kroimy w plastry.

3. Jeżeli używamy świeżej gruszki usuwamy z niej gniazdo nasienne, kroimy również w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki układamy na przemian na sałacie.

4. Jogurt i wiśnie z soku miksujemy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Takim sosem polewamy sałatkę. Posypujemy nasionami chia i dekorujemy jadalnymi bratkami oraz pozostałymi wiśniami.

5. Pudełko z sałatką zamykamy i zabieramy ze sobą do pracy, na piknik czy wstawiamy do lodówki. Jego kształt i kolorystyka z pewnością zaciekawią dzieci i po kryjomu będą sięgać po jego zawartość.

6. Dlatego zachęcam do przygotowania zdrowej sałatki czy przekąski i chowania do takich pojemników. Możliwość składania pozwala na łatwe przechowywanie co jest dodatkową ich zaletą.

20170517_145405

 

Smacznego życzy

Jan_Niezb_dny_logo

2 comments

Dodaj komentarz