środa, 17 maja 2017

Gulasz wieprzowy pod pierzynką

Dzisiaj gulasz wieprzowy z warzywami podany w trochę odmiennej formie. Całość zapieczona pod kołderką z ciasta francuskiego. Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Do mięsa polecam surówkę z rzodkiewek
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie również inne pomysły na gulasz wieprzowy, wołowy, z warzywami itp.
Znajdziecie także inne dania z wykorzystaniem różnych rodzajów mięsa.




Składniki
700 g łopatki wieprzowej
2 łyżki masła klarowanego
1 średnia marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
1/2 l gorącej wody
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra
1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę 3x3cm.
Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce.
Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś
czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.
Chwilę podsmażyć.
Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie
i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu.
Od czasu do czasu pomieszać.
Kiedy mięso będzie już miękkie przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć ciastem. Można wyciąć wzorki z ciasta, żeby ładnie wyglądało.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasto będzie rumiane.


gulasz wieprzowy pod pierzynką




2 komentarze: