Cebulowe roladki schabowe

roladki schabowe
roladki schabowe

Prosty przepis na pyszne, kruche cebulowe roladki schabowe z ogórkiem kiszonym. Swój wyraźny cebulowy smak zawdzięczają marynacie z mleka i cebuli. Idealnie nadają się na niedzielni obiad, albo jako ciepła przekąska na imprezie.

Składniki na roladki schabowe:

  • 6 plastrów schabu bez kości grubości około 3 cm .
  • szklanka mleka
  • 3 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie

Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przekładamy go do miseczki, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Dwie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto. Ogórki kroimy w paski. Z lodówki wyjmujemy schab, odsączamy z mleka, posypujemy solą i pieprzem. Na plastrach rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy i cebuli, układamy ogórka kiszonego. Całość zawijamy w roladę, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto.

Print Friendly, PDF & Email