Najlepsze leczo z cukinią, bakłażanem i boczkiem

Leczo z cukinią, boczkiem i bakłażanem

 Składniki na pyszne leczo z cukinią i bakłażanem

  • 2 małe cukinie
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • 2 średnie cebule
  • Pół główki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 0,7 l passaty pomidorowej
  • 30 dag surowego boczku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku
  • Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku

Przygotować duży rondel o dużym dnie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę oraz słodką paprykę w proszku. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. Leczo świetnie smakuje z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtem greckim.