Nie zawsze mam ochotę na mięsny obiad, czasem dania jarskie jak pierogi, naleśniki są świetnym pomysłem na urozmaicenie domowego menu. Tym razem przygotowałam pyszne kakaowe knedle z truskawkami z przepisu, który miałam za zadanie przetestować dla gazety Gotuj krok po kroku. Wyszły zaskakująco smaczne, choć miałam lekką obawę podczas ich wykonywania, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam żadnych knedli. Tym bardziej było to dla mnie większe wyzwanie. Zamiast truskawek możecie na spokojnie użyć tradycyjnych śliwek (oczywiście bez pestek w środku) lub np. malin czy borówek amerykańskich. Gotowe knedle podajemy z kleksem śmietany 18% lub 30% oraz posypane lekko cukrem (ewentualnie cukrem pudrem).
Przepis na: Kakaowe knedle z truskawkami
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 350 g mąki
- 2 łyżki kakao
- sól
- 2 jajka
Dodatkowo:
- sezonowe owoce do nadziewania – truskawki lub śliwki (ok. 150 g)
- śmietana i cukier do podania na wierzch
Kakaowe knedle z truskawkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Komentarze
Ja zrobiłam z malinkami – pycha!