14.05.2017

Karkówka w słodkim sosie

Niedziela zazwyczaj kojarzy się z domem,
z odpoczynkiem, modlitwą oraz rodziną.

Stąd też dzielę się z Wami przepisem na karkówkę, którą możecie przygotować jako obiad dla całej rodziny. Uwierzcie mi, jest strzałem w dziesiątkę.
Wychodzi miękka i soczysta, a sos dodaje niesamowitego słodkiego smaku. A sam z aromat bardzo przyciąga głodomorków.





Składniki :

Mięso:
1,5 kg karkówki
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
sól pieprz

Sos:
1 rozgnieciony ząbek czosnku
3/4 szklanki pikantnego ketchupu
2 łyżki octu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki musztardy
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli i pieprzu

I dzień
Karkówkę bez kości kroimy w plastry (ok 1,5 cm), nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy do następnego dnia w lodówce.













II dzień

Włączamy piekarnik, nagrzewamy go do 200℃.
Cebule kroimy w krążki i delikatnie zarumieniamy. Każdy plaster karkówki obsmażamy i przekładamy do brytfanny, dodajemy cebulę. Wykonujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny.

W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia. Czyli - 3 h wcześniej zamarynować mięso, a potem przygotować resztę.

Smacznego !









Dajcie znać jak wyszła Wasza karkówka, a może znacie lepszy przepis na to mięso ? Napiszcie w komentarzach !


Etykiety:

Komentarze (2):

21 października 2017 11:29 , Anonymous Anonimowy pisze...

Nie gotuję często bo zazwyczaj żona to czyni. Spróbowałem wykonać 1 kg karkówki w zaprezentowany sposób i ... znikł z talerzy szybciej niż lód latem w rękach dziecka.
Wyszedł bardzo smaczna i delikatna.

 
24 października 2017 08:33 , Blogger Justyna pisze...

Bardzo dziękuję za miły komentarz ! Mam nadzieję, że przepis został zapisany i wykorzystany będzie jeszcze nie raz !:)
Pozdrawiam,
Justyna

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna