Ciasto wiosenna zebra

Śmietanowo- galaretkowe wnętrze z jagodami ukryte pomiędzy dwoma biszkoptami. Dodatkowej słodyczy nadaje mu bita śmietana z utartą czekoladą.

SAM_2059a.JPG

Składniki

biszkopt (tortownica 21 cm)
3 jajka
3/4 szkl mąki
1/2 szk cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g śmietany 18 %
1 galaretka agrestowa Gellwe
1 galaretka z owoców leśnych Gellwe
1 mały słoik jagód w soku
250 g śmietany 30 %
1 śmietanex Gellwe
1 cukier waniliowy Gellwe
2 łyżki utartej mlecznej czekolady

SAM_2050.JPG

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. studzimy.

2. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę z owoców leśnych łączmy ze śmietaną 18 %.

3. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden wkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy 2 łyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód, dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa i tak do wyczerpania składników.

4. Nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.

5. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym i śmiatanexem. Za pomocą silikonowej szpatułki firmy Tarka i Miarka nakładamy ją na schłodzone już ciasto. Jest uniwersalna i bardzo przydatna w kuchni. Dzięki niej ciasto lub krem zostanie w całości wykorzystane a naczynie łatwiejsze do mycia.

6. Wierzch posypujemy utarta czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

SAM_2054.JPG

Smacznego życzy

Gellwe-logo-2012

2 comments

Dodaj komentarz