piątek, 5 maja 2017

Meksykańska Enchilada



Enchilada to kolejne pyszne meksykańskie danie na które przepis możecie znaleźć na moim blogu.
Są to faszerowane pikantnym farszem tortille, polane sosem i zapieczone.
Jest bardzo rozgrzewająca potrawa, chrupiąca, z ciągnącym się serem na górze :)
Mniam!

Składniki:
(farsz)
opakowanie fasolki czerwonej
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
garść natki kolendry
kukurydza
chilli
przyprawa do kuchni meksykańskiej
papryka

5 tortilli

pomidory w puszce
kolendra
chilli
oregano
kawałek sera

Przygotowanie:
Posiekaj cebulę, papryki, czosnek, kolendrę.
Zmiksuj pomidory, wymieszaj z przyprawami. Zetrzyj ser.
Podsmaż cebulkę i paprykę. Dodaj resztę składników na farsz.
Duś około 10 minut na małym ogniu.
Podpraż tortille, tak aby miały ładne brązowe plamki ;)
Na każdą tortillę dodaj farsz.
Zagnij dwa przeciwległe boki.
Następnie zwiń dwa pozostałe boki.
Na spód naczynia żaroodpornego wylej odrobinę sosu pomidorowego.
Ułóż enchilady, polej resztą sosu i posyp serem oraz kolendrą.
Piecz 20-30 minut w temperaturze 190 stopni :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz