2017/05/04

Mizeria

Nie wyobrażam sobie wiosny bez obiadów z mizerią. Bardzo szybka w przygotowaniu, najsmaczniejsza jako dodatek do kotlecików mielonych. Wspomnienie smaków z dzieciństwa. Praktycznie mizerię można przygotować ścierając obrane ogórki na tarce na dużych oczkach lub pokroić warzywo na plasterki. Każda opcja jest dobra i smaczna. Lubię mizerię bez koperku, ale z niewielką ilością cukru. Zawsze wcześniej ogórki posypuję solą, aby puściły nadmiar wody. Dopiero wtedy dodaję śmietanę. Wersja fit to zamiast śmietany dobrej jakości jogurt naturalny.




Mizeria / 2 porcje

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 150 ml  gęstej śmietany homogenizowanej, 18%
  • cukier do smaku
  • sól


Przygotowanie:

  • Ogórki obieramy ze skóry.
  • Kroimy na cienkie plastry. 
  • Przekładamy do miski.
  • Posypujemy solą, aby puściły nadmiar wody.
  • Odstawiamy na kwadrans.
  • Odlewamy nadmiar wody z ogórków.
  • Dodajemy śmietanę i cukier do smaku.
  • Mieszamy, najlepiej smakuje lekko schłodzona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz