czwartek, 4 maja 2017

Gulasz z sarniny

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi.
Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne.


400 g mięsa z sarniny
2 średnie marchewki
kawałek selera
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g boczku surowego
2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki  mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka rozmarynu
1 płaska łyżeczka tymianku
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
sól
pieprz

Mięso pokroić w kawałki i obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać olej i  zrumienić mięso z każdej strony, a następnie dodać boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę pokroić w półplasterki, a seler w słupki, a następnie dodać do mięsa i chwilę smażyć mieszając.
Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem i zalać winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, czosnek pokrojony w kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Mięso musi być miękkie.

gulasz z sarniny


3 komentarze:

  1. na Święta miałam pieczeń z sarny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie ja ci znajdę sarninę to nie sezon na polowania, no dobra można zstąpić wołowiną

    OdpowiedzUsuń