niedziela, 18 grudnia 2016

Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki

Krokiety to przysmak na wigilijnym stole oraz pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Można podawać je na wiele sposobów. Znakomicie smakują podane z czerwonym barszczykiem jak i również podane jako samodzielne danie. W moim domu mama zawsze robiła krokiety panierowane. U mnie tym razem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁






Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
mąka pszenna 3 szklanki,
mąka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki,
mleko 2 szklanki,
woda  szklanki,
sol 1/4 łyżeczki,
olej rzepakowy 50 ml,

Farsz:
kapusta biała pół szt,
kapusta kiszona 0,5 kg,
cebula 1 szt,
grzyby suszone 0,5 szklanki,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
kminek mielony pół łyżeczki,
pieprz i sol do smaku,
olej do smażenia 5 łyżek,

dodatkowo:
olej do smażenia 100 ml,

Sposób przygotowania:
Farsz:
Kapustę białą zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić.
Grzyby ugotować do miękkości, następnie drobno pokroić i dodać do kapusty.
Kiszon
ą kapustę odcedzić i drobno pokroić. 
Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju na zloty kolor. 
Wszystkie składniki farszu połączyć i przyprawić do smaku.
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja smażyłam bez dodatku tłuszczu. 
Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionym sosem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz