piątek, 28 kwietnia 2017

BISZKOPTY DLA DZIECI



 
Składniki (35szt+/-):
  • 2 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru kokosowego ( dałam ksylitol)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając miksowania dodajemy cukier/ksylitol łyżka po łyżce, gdy piana będzie sztywna dodajemy żółtka, miksujemy
  • na koniec do masy dodajemy przesiane obie mąki, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżeczki formujemy małe biszkopty,
  • pieczemy około 12-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175ºC.







Źródło: https://mamotatogotuj.com/2017/04/11/biszkopty/

4 komentarze:

  1. Fajny przepis, chętnie zrobię takie biszkopciki synowi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zastąpić cukier/ksylitol zmiksowanym bananem?

    OdpowiedzUsuń
  3. obawiam się, że nie, żeby ubić jajka jednak potrzebna jest jakaś forma cukru

    OdpowiedzUsuń