Składniki (35szt+/-):
- 2 jajka ( osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru kokosowego ( dałam ksylitol)
- 2 czubate łyżki mąki pszennej ( dałam pełnoziarnistą)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając miksowania dodajemy cukier/ksylitol łyżka po łyżce, gdy piana będzie sztywna dodajemy żółtka, miksujemy
- na koniec do masy dodajemy przesiane obie mąki, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy
- blachę wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżeczki formujemy małe biszkopty,
- pieczemy około 12-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 175ºC.
Źródło: https://mamotatogotuj.com/2017/04/11/biszkopty/
Fajny przepis, chętnie zrobię takie biszkopciki synowi :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mojemu 2latkowi bardzo smakowały :)
UsuńCzy można zastąpić cukier/ksylitol zmiksowanym bananem?
OdpowiedzUsuńobawiam się, że nie, żeby ubić jajka jednak potrzebna jest jakaś forma cukru
OdpowiedzUsuń