Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche z rabarbarem i bezą 2

Kruche ciasto z lekko kwaśnym rabarbarem i bezą. Całość posypana płatkami migdałowymi.

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Beza:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • garść płatków migdałowych

Rabarbar:

  • 600 g rabarbaru (bez zielonych części)
  • ok. 4 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody

Kruche z rabarbarem i bezą 3

Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Rabarbar pokroić w poprzek na mniejsze kawałki (ok. 2-3 cm długości). Przełożyć na patelnię, dodać wodę i cukier. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż rabarbar wyraźnie zmięknie. Odkryć pokrywkę i dusić jeszcze ok. 15 minut. W razie potrzeby, dodać więcej cukru.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam formy o wymiarach 30 x 25 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Ciasto nakłuć widelcem. Podpiec około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier.

Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar. Na wierzchu ułożyć pianę. Wierzch wygładzić łyżką i posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut.

Kroić dopiero po ostudzeniu.

Kruche z rabarbarem i bezą

2 komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta, proste w przygotowaniu i jakie pyszne 🙂

  2. Niesamowicie apetycznie wygląda 🙂 Zjadłabym 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.