piątek, 28 kwietnia 2017

Quiche ze szparagami, cheddarem i oliwkami



Quiche to słynna francuska tarta na słono.
Tradycja jej wypieku sięga co najmniej XIV wieku.
Można przyrządzać ją na wiele sposobów.
Dzisiaj przygotowałam szparagową wersję :) tak na wiosnę :)

Składniki:
Kruche ciasto
Przepis tutaj
Oczywiście pomijamy cukier i dodajemy
więcej soli, do tej wytrawnej wersji

Sos:
150 g sera cheddar
niepełna szklanka mleka
4 jajka
pęczek pietruszki
sól, pieprz
garść oliwek zielonych

Ponadto:
zielone szparagi
mała garstka liści szpinaku
2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkuj, przenieś do formy na tartę, ponakłuwaj spód widelcem.
Piecz w 180 stopniach, aż uzyskasz jasnobrązowy kolor.
Wystudź. Posyp bułką tartą.
Ser zetrzyj na drobno. Oliwki i pietruszkę posiekaj.
Dokładnie wymieszaj jajka, dodaj resztę składników na sos (zostaw odrobinę startego sera na wierzch.
Odkrój końce szparagów.
Na podpieczonym cieście ułóż:
liście szpinaku, zalej sosem, ułóż ładnie szparagi, posyp serem.
Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut (do ładnego przyrumienienia się).
Odczekaj chwilkę, do lekkiego przestygnięcia.
Polecam serwować z sałatami :)

Bazowane na przepisie:
http://www.food.com/recipe/asparagus-cheddar-quiche-75943
Taki widoczek z Grecji: )

1 komentarz:

  1. Chwilowo nie mam piekarnika. Jak tylko się pojawi to będą i takie wypieki!

    OdpowiedzUsuń