niedziela, 9 października 2016

Krem marchewkowy z grzankami

Na chłodne pierwsze dni jesieni idealnie nada się pożywny krem marchewkowy. Jest aksamitny, gęsty i bardzo aromatyczny. Koniecznie należy podawać go z grzankami, które lekko w nim zanurzone smakują wyśmienicie. Mogę otwarcie przyznać, że ostatnio stał się moją ulubionym pomysłem na obiad.


Składniki
  •  1 łyżka masła
  • 3 cebule dymki
  • 10 nasion kolendry
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli
  • 650g marchwi
  • 1l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1/2 szklanki bazylii
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy + 2 łyżki do przygotowania grzanek
  • 1 bagietka
  • przyprawa włoska (czosnek, cebula, zioła, sól) 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Marchew obieramy i kroimy w kawałki. Cebulkę siekamy.

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, papryki, rozgniecione nasiona kolendry i doprawiamy solą.

Gdy cebulka się zeszkli dodajemy marchewki, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-35 minut, aż marchew będzie miękka. Następnie miksujemy na gładki krem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, bagietkę kroimy w krążki i posypujemy z obu stron przyprawą włoską. Smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Bazylię, pietruszkę, czosnek oraz oliwę miksujemy z chochlą kremu i łączymy w całość.

Krem podajemy z grzankami, łyżką jogurtu naturalnego.


Smacznego !!!

Z podanych składników wychodzą 4 duże porcje

1 komentarz:

  1. Ale pycha! Kocham zupy krem. :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń