piątek, 27 marca 2015

Salted Chocolate Chunk Cookies



Ciasteczka bardzo podobne do serii tych (klik), tyle tylko że bez dodatku płatków owsianych, dzięki czemu są bardziej chrupiące i maślane. Mają ładny, lekko brązowy kolor przez użycie cukru trzcinowego i mąki razowej. Rozeszły się bardzo szybko :)



Składniki
  • 110 g masła w temp. pokojowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 75 g cukru białego
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 90 g mąki pszennej razowej
  • 125 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka i mleczna, pół na pół)
Masło ubić z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, zmiksować. Dodać ekstrakt z wanilii, proszek, sól, oba rodzaje mąki i zmiksować. Wmieszać czekoladę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 10-12 min. Studzić na kratce.




źródło: klik

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...