3 bit luksusowy

Ciasto wzbogaciłam biszkoptem budyniowym a do kremu dodałam galaretki truskawkowe. Dzięki temu nabrało ono bardziej wyrafinowanego smaku.

SAM_1794

Składniki

biszkopt
5 jajek
1 budyń waniliowy Gellwe
ok. 2/3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy Gellwe
1 szkl cukru

krem
1 l mleka
2  budynie rodzinne śmietankowe Gellwe
2 galaretki truskawkowe Gellwe
250 g margaryny lub masła

dodatkowo
1 puszka masy kajmakowej
2 opakowania  Herbatników Regionalnych Petit Beurre Pełnoziarnistych z masłem firmy Cukry Nyskie
330 ml śmietany 30 %
1 śmietanex Gellwe
3 łyżki cukru pudru
kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady

20170415_153753

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąką z proszkiem i budyniem. Wlewamy ciasto do formy 25 x 40 cm i pieczemy w 180 stopniach.

2. W szklance mleka mieszamy budynie śmietankowe, resztę gotujemy. Na wrzące wlewamy mieszankę. Kiedy budyń zgęstnieje wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy miękką margarynę lub masło. Stopniowo dodajemy zimy budyń.

3. Krem wykładamy na biszkopt. Na nim układamy warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem podgrzewamy. Kiedy będzie płynny smarujemy nim ciastka. Nakładamy drugą warstwę herbatników.

4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

20170415_154151

 Smacznego życzy
logo_cukrynyskie-250x306
Gellwe-logo-2012

4 comments

Dodaj komentarz