Dietetyczna sałatka na słodko

Sałatka może być idealną przekąską w pracy, może stanowić lekką kolację, ale przy zestawieniu odpowiednich składników – również z powodzeniem zastąpi obiad. Poniżej kilka prostych i intuicyjnych przepisów na sałatki na słodko, z uwzględnieniem zachowania niższego bilansu kalorycznego.

Czerwony burak i soczysta pomarańcza

Burak to warzywo nazywane dobrodziejstwem natury. Zawiera między innymi przeciwutleniacze, betacyjany czy azotany, a także żelazo oraz kwas foliowy. Buraki polecane są przede wszystkim osobom uprawiającym sport i prowadzącym intensywny tryb życia. Składniki na zdrową i niskokaloryczną sałatkę z buraków to:

    • kilka buraków (najlepiej ze sprawdzonego źródła, ekologicznych);
    • ser feta lub inny biały ser (najlepiej kozio-owczy);
    • pomarańcze;
    • prażone pestki dyni, orzechy włoskie;
    • oliwa z oliwek (lub inny olej płynny), przyprawy, cytryna i miód.

Buraki obieramy i pieczemy w piekarniku do miękkości, uprzednio smarując je oliwą. Kiedy wyjmiemy je z piekarnika i nieco ostygną, kroimy w plasterki. Układamy je na talerzu, a następnie pozostałe składniki – pokrojony w kostkę ser i drobne cząstki pomarańczy. Sos przyrządzamy mieszając 2 łyżki oliwy z łyżką cytryny, łyżeczką miodu i ulubionymi przyprawami – może to być bazylia, oregano czy rozmaryn. Składniki polewamy sosem, następnie lekko oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy uprażonymi pestkami i orzechami.

Orzeźwiająca sałatka na słodko z arbuza i truskawek

W upalny dzień, po treningu lub przed czekającymi nas wyzwaniami, możemy pozwolić sobie na dietetyczną chwilę przyjemności. Poza sporą ilością fruktozy, truskawki i arbuz zawierają dużo witaminy C i przeciwutleniaczy. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

  • garść truskawek (dopasujcie ilość do własnych potrzeb);
  • kawałek arbuza (im mniej pestek, tym łatwiej będzie Wam go przygotować);
  • mozarella w małych kuleczkach lub w większej kuli do pokrojenia;
  • garść pistacji bez łupinek;
  • przyprawy – bazylia, mięta.

Kroimy wszystkie składniki na większe cząstki, układamy dowolnie na talerzu lub w salaterce, a następnie posypujemy uprażonymi pistacjami oraz listkami bazylii lub mięty. Najlepiej jeść ją tuż po przyrządzeniu. Zamknięcie w pudełku może zniweczyć efekt świeżości i orzeźwienia.

Kurczak w słodkiej oprawie

Poprzednie propozycje stanowiły raczej przekąskę na śniadanie lub lekką kolację. Udowodnijmy, że dietetyczna sałatka na słodko doskonale nadaje się na zdrowy obiad. Dobrą propozycją na tę okazję jest sałatka z kurczakiem a’la cezar, przełamana słodkim sosem jogurtowym. To klasyka tematu, goszcząca niemal w każdym restauracyjnym menu. Dzięki różnorodności składników oraz obecności dobrze doprawionego kurczaka, jest idealnym daniem dla wszystkich, którzy dążą do redukcji masy ciała.

Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować:

  • około 150 g piersi z kurczaka;
  • marynata do kurczaka: oliwa, miód, musztarda, ostra papryka w proszku;
  • kapusta pekińska (ilość wedle uznania);
  • zielony, świeży ogórek;
  • pomidory (czerwone, żółte – do wyboru);
  • drobno siekana cebula (biała lub czerwona);
  • połówka jabłka;
  • kilka oliwek;
  • jogurt naturalny;
  • opcjonalnie szczypiorek.

Rozpoczynamy od zamarynowania kurczaka. Kroimy pierś w niewielkie kostki, wkładamy do miski i zalewamy marynatą z miodu, oliwy, odrobiny musztardy i połowy łyżeczki ostrej papryki. Kurczak powinien marynować się około doby, jeśli jednak goni nas czas, wystarczy, jeśli zostawimy go w lodówce na kilka godzin. Tak przygotowany drób smażymy na patelni do uzyskania złocistego koloru. Pozostałe składniki wkładamy do miski lub układamy na talerzu. Na końcu wszystko polewamy sosem jogurtowym, przygotowanym z dodatkiem cytryny, miodu i szczypiorku.

Leave a Comment