2017/04/16

Sałatka ziemniaczana z majonezem

Sałatka ziemniaczana gości na moim stole tylko od święta. Wyjątkowe okazje zasługują na nietypowe menu. Tak naprawdę jest to połączenie sałatki z jarzyn takich jak marchew, pietruszka z groszkiem, ogórkiem kiszonym i ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Taka wersja idealnie nadaje się jako dodatek do mięsnego dania jak choćby klasyczny schabowy. Całość wzbogaciłam chrupiacą kukurydzą i powstała naprawdę przepyszna sałatka z ziemniakami.


Sałatka ziemniaczana z majonezem / 1 porcja

Składniki:
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 
  • 1 ugotowana marchewka 
  • 1 ugotowana pietruszka 
  • 50 g kiełbasy toruńskiej
  • 3 łyżki konserwowego groszku
  • 2 łyżki konserwowej kukurydzy 
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Do miski przekładamy groszek i kukurydzę z puszki.
  • Wszystkie warzywa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  • Dodajemy do kukurydzy z groszkiem.
  • Kiełbasę obieramy ze skóry.
  • Kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy z majonezem.
  • Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".


6 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :) Mnie też się takie sałatki kojarzą ze świątecznym stołem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka warzywna na każdą okazję, świąteczną, niedzielną, czy na zwykły tygodniowy dzień, zawsze wyśmienicie smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam salatke jarzynowa, tez robie tylko od swieta :)

    OdpowiedzUsuń