kwietnia 15, 2017

Chałka z daktylami



Składniki:
  • 16 g. świeżych drożdży
  • 70 g. cukru
  • 400 g. maki pszennej tortowej (typ 450)
  • 200 ml. ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g. masła
  • 100 g. suszonych daktyli

Kruszonka:
  • pół żółtka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki masła

Oraz:
  • odrobina białka do posmarowania chałki



Mąkę przesiej do dużej miski, zrób zagłębienie w środku i rozkrusz tam drożdże. Posyp drożdże łyżeczką cukru i odczekaj chwilę, aż zaczną się rozpuszczać. Na drożdże wlej około 1/4 szkl. letniego mleka i zrób w zagłębieniu rozczyn zagarniając trochę mąki z brzegów. Odstaw rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.

Pozostały cukier oraz sól dodaj do żółtek i całego jajka, dobrze roztrzep widelcem. Masło rozpuść i wystudź.

Podrośnięty zaczyn wymieszaj z mąką, dodaj jajka z cukrem, pozostałe lekko ciepłe mleko i ostudzone masło. Wymieszaj, dodaj posiekane na mniejsze kawałeczki suszone daktyle i wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub ręką przez 5 minut. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godz.

Składniki na kruszonkę ucieraj w miseczce aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i krótko wyrób. Podziel na 6 równych części i z każdej zroluj długi cienki wałek.
Końcówki wałków zlep razem.
Zdj. 1: Ułóż wałki tak, aby nr 6 był całkiem z prawej strony, z pozostałych pięciu oddziel po dwa wałki po bokach i jeden środkowy (nr 3).
Zdj. 2: Wałek nr 6 przełóż pod wałkiem nr 3 i połóż go z lewej strony.
Zdj. 3: Wałek, który jest po prawej stronie znowu oddziel od pozostałych pięciu, a z nich ponownie oddziel po dwa wałki po bokach i jeden środkowy (nr 3)
Zdj. 4: Wałek całkiem po prawej (nr 6) przełóż pod środkowym (nr 3) i połóż po lewej stronie... i tak... i tak dalej...
Po zakończeniu zaplatania chałki (zdj. 8) podwiń ładnie wszystkie wystające końce z obydwu stron pod spód chałki (zdj. 9). Przełóż chałkę na natłuszczoną blachę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut (zdj. 10). 
Posmaruj chałkę rozmąconym białkiem i posyp kruszonką. Piecz w 170°C przez około 30 minut, aż się ładnie zrumieni. Wyjmij i ostudź na kratce (lub tylko przestudź i wcinaj na ciepło ;) Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz