Babka wielkanocna

Pyszne, wilgotne ciasto z mielonymi pistacjami i migdałami z nutką skórki cytrynowej. Idealna propozycja na wielkanocny stół

Wymiary formy: 26x11 cm

Składniki:
  • 60 g obranych pistacji
  • 60 g migdałów
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju np. słonecznikowego
  • skórka starta z 1 cytryny
dodatkowo do dekoracji:
  • posiekane pistacje
  • migdały
  • polewa czekoladowa



Przygotowanie:

Obrane pistacje i migdały mielimy w maszynce do mielenia orzechów lub malakserze. Dodajemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy.



Potem dodajemy żółtka i olej, ciągle ubijając. Na koniec delikatnie wmieszamy mąkę z orzechami oraz skórkę cytrynową. Powstałe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 min. w 170 st.



Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą i dekorujemy.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy: