ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Barszcz biały

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Tradycyjny smak Wielkanocy – ten barszcz biały sprawi, że Święta będą wyjątkowo smaczne :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 800 ml zakwasu pszennego (domowego lub z „butelki”)
  • 1.5 l wody
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy
  • 80 ml śmietany
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 3 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 zmiażdżony czosnek
  • 0.5 selera

Jak przygotować?

  1. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski. Zalej wodą, gotuj pod przykryciem 40 minut.

  2. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż.

  3. Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem.

  4. Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj, wlej do zupy.

  5. Barszcz podawaj z jajkiem i plasterkami kiełbasy.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...