Bezowe kurczaki


1 5 5
2017-04-13
łatwe
Porcje: 15
Kuchnia europejska
Bezowe kurczaki

Jak wykorzystać białka jajek? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Zrób bezowe kurczaki, które będą pięknie wyglądać i pysznie smakować w czasie Wielkanocy. Nie ma nic prostszego i tak bardzo cieszącego oko jak te słodkie żółte kurczaczki. Dzięki temu łatwemu i sprawdzonemu przepisowi możesz je zrobić samodzielnie. Warto zapisać tę recepturę, ponieważ święta wielkanocne są tuż, tuż.


Składniki na bezowe kurczaki

3 białka jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego
szczypta soli

do dekoracji:
cukrowe oczy
czerwone perełki

Przygotowanie dania bezowe kurczaki

...

  • Piekarnik nagrzej do 100 stopni C w funkcji termoobieg. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier i żółty barwnik. Ubijaj, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa.
  • Na blasze za pomocą tylki i rękawa cukierniczego formuj kurczaki.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 2 godziny.
  • Wyjmij i ostudź. Udekoruj cukrowymi oczami i czerwonymi perełkami.
  • Podawaj z okazji świąt Wielkanocy.






Bezowe kurczaki
 - etap 1

Śliczne i smaczne żółte cudeńka, czyli bezowe kurczaki, ucieszą i najmłodszych, i tych trochę starszych gości :)


Bezowe kurczaki - składniki


Wystarczy tylko kilka produktów i cukierniczych bajerów, aby oczarować gości w czasie rodzinnego spotkania w Wielkanoc. Na liście składników znajdziesz białka jaj kurzych, cukier puder, sok z cytryny, żółty barwnik spożywczy oraz szczyptę soli. Z tych kilku łatwo dostępnych produktów można zrobić pięknego kurczaka na Wielkanoc.

Jak zrobić bezę?


Aby wielkanocne kurczaki się udały, należy odpowiednio przygotować białka. Z podanych składników robi się taką sama masę białkową, z jakiej piecze się bezy. Białka należy ubijać dość długo. Stopniowo dodaje się cukier puder. W efekcie powinna powstać sztywna i błyszcząca masa.

Beza uda się zawsze, jeżeli będziesz pamiętać o kilku ważnych elementach.

  • Białka powinny być zimne i dokładnie oddzielone od żółtek.
  • Misa miksera powinna być sucha i czysta. Użyj szklanej lub metalowej misy.
  • Dzięki dodatkowi szczypty soli białka szybciej się ubiją.
  • Cukier należy dodawać stopniowo, na przykład po jednej łyżce. Wsypuj go, kiedy poprzednia porcja się rozpuści. Użyj cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków.
  • Dobrze ubite białka są stabilne, a po odwróceniu misy do góry nogami nie wypadnie. Masa powinna być gładka, sztywna i błyszcząca.

Jak zrobić kurczaka wielkanocnego?


Przygotowanie tej obłędnej wielkanocnej ozdoby nie jest trudne. Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodawać partiami cukier puder i żółty barwnik. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Kurczaczki formuje się za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. Najlepiej od razu zrobić to na blasze do pieczenia. Bezy pieką się około dwóch godzin w funkcji termoobieg.

Przepis na wielkanocne kurczaki


Przepis na obłędne żółte bezy wymaga czasu i cierpliwości. Do Twoich rąk właśnie trafia przepis, dzięki któremu samodzielnie je upieczesz. Poznaj go i zaskocz bliskich małymi bezami w oryginalnym kształcie.

  • To łatwy przepis na pyszny świąteczny deser, który może być także ozdobą wielkanocnego stołu. Został napisany krok po kroku, a postępując według niego, Twoje pierwsze kurczaczki będą po prostu doskonałe.
  • Warto zarezerwować sobie więcej czasu i uzbroić się w cierpliwość. Czas przygotowania to około piętnaście minut, zaś pieczenie trwa około dwóch godzin.
  • Lista składników nie jest długa. Dużą zaletą tej receptury jest to, że wszystkie produkty są w każdym sklepie lub markecie.
  • Barwników spożywczych szukaj na półkach z produktami do dekoracji ciast i tortów.
  • Z masy białkowej możesz upiec także koszyczki bezowe. Z ubitych białek formuj okrągłe koszyczki jak przy robieniu bezy Pavlowej. Do środa możesz włożyć krem lub bitą śmietanę oraz świeże owoce.
  • Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej, możesz zrobić bezy z aquafaby, czyli zalewy z ciecierzycy.

Kiedy podawać bezowe kurczaki?


To idealny słodki deser i jednocześnie ozdoba na święta wielkanocne. Kurczaki na pewno wpadną w oko najmłodszym członkom rodziny, ale duzi też będą nimi zachwyceni. Przepis możesz wykorzystać do przygotowania podobnego deseru na inne okazje czy bez okazji, kiedy będziesz miała ochotę na małe słodkie beziki. Z masy możesz formować różne kształty i użyć kolorowych barwników spożywczych oraz cukrowych ozdób.

Bezowe kurczaki są piękne i będą efektowną ozdobą wielkanocnego stołu, a po obiedzie doskonałym i przepysznym deserem. Możesz włożyć je także do koszyczka. Wybierz ten sprawdzony przepis na pyszny bezowy deser i zachwyć nim swoich bliskich i gości.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.