Wiosenna sałatka warstwowa

Szybka i pyszna wiosenna sałatka ze szczypiorkiem, szynką, serem żółtym, jajkami i kukurydzą oraz dodatkiem sosu majonezowego pod pierzynką z rzodkiewki

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 5 jajek
  • około 150 g sera żółtego
  • około 150 g szynki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • mały kubek śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miski wkładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i przykrywamy ją 1/2 sosu majonezowego. Następnie dajemy drobno pokrojony szczypiorek i szynkę pokrojoną w kostkę oraz rozsmarowujemy resztę sosu. Wykładamy pokrojony w kostkę ser żółty i starte na grubych oczkach jajka. Na wierzch dajemy startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: