12 kwietnia 2017

Wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy

Wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy
 Wiecie, że żurek to jedna z naszych ulubionych zup? Od kiedy sama robię żytni zakwas gotuję go często nie tylko od święta. Nie wiem jak to się dzieje, ale wielkanocne wersje żurku są zawsze najsmaczniejsze ;) Jeśli znudził się Wam tradycyjny postny żur, może skusicie się na mój delikatny wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy. Wygląda pięknie podany z przepiórczymi jajkami, a jak smakuje musicie przekonać się sami. 
 
Wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy

Jak zrobić wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy?


Wywar warzywny:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ korzenia selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • Zielone części pora
  • 2 suszone grzybki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Pulpety z białej kiełbasy:
  • 4 – 5 białych surowych kiełbas

Składniki:
  • 250 - 300 ml żytniego zakwasu na żurek
  • ugotowany wcześniej wywar warzywny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • ⅓ szklanki śmietany 12%
  • sól lub sól słoneczna do smaku
  •  pieprz do smaku    

Dodatkowo:
  • 8 – 10  przepiórczych jajek ugotowanych na twardo
  • ewentualnie natka pietruszki

Ugotować wywar z wszystkich warzyw, z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i soli. Gotować około 35 – 45 minut. Wywar odcedzić, odkładając na bok suszone grzyby.

Z surowej białej kiełbasy uformować małe pulpety (trochę większe od orzechów włoskich).

Wywar warzywny zagotować w garnku o szerokim dnie, włożyć pulpety i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Pulpety wyjąć i odłożyć na bok. Do wywaru dodać drobno posiekane ugotowane grzyby, posiekany czosnek, doprawić do smaku słoneczną solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Zakwas żytni wymieszać i stopniowo dodać do wywaru, sprawdzając  smak zupy (żurek może być mniej lub bardziej kwaśny) – zagotować. Do zupy dodać zahartowana śmietanę, i pulpety.

Podawać z jajkami przepiórczymi ugotowanymi na twardo (jajka gotuję około 2 minut od zagotowania wody).

Smacznego :- )

Wielkanocny żurek z pulpetami z białej kiełbasy


                              

3 komentarze :

  1. wygląda tak, że wcale nie musisz mnie zachęcać do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny sposób podania białej kiełbasy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis , ja gotuję żurek na koncentracie krakus, na prawdę jest smakowity, uwielbiam tą zupkę.

    OdpowiedzUsuń