Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć to ściągnij już teraz moje sprawdzone „25 przepisów spalających tłuszcz” i skutecznie zacznij odchudzanie.

Refluks przełykowo-żołądkowy to inaczej cofanie się treści pokarmowej do przełyku, popularnie zwane też zgagą.

Nieprzyjemną i groźną dla zdrowia dolegliwość można jednak skutecznie złagodzić odpowiednią dietą…Symptomy są oczywiste i nie do przeoczenia. Chory odczuwa pieczenie w przełyku, często ból w klatce piersiowej, gorzko-kwaśny smak w ustach. Czasem ma wrażenie, że strawiony pokarm cofnął mu się już do gardła.

Takie odczucia mogą być sporadyczne, np. po przejedzeniu się, ale mogą także męczyć dzień w dzień, nie tylko odbierając apetyt i zmniejszając komfort życia.

Takie działanie zagrażają poważnie błonie śluzowej przełyku i gardła, prowadząc do nadżerek,  schorzeń krtani, a nawet nowotworów!  Z refluksem często łączą się także nieprzyjemne wzdęcia, stany zapalne dziąseł i nieprzyjemny zapach z ust.

Skąd się bierze refluks przełykowo-żołądkowy?

Refluks nie jest chorobą samą w sobie, ale raczej symptomem towarzyszącym innym problemom gastrycznym.  Najczęściej mówimy o niewydolności dolnego zwieracza żołądka, który nie kurczy się dostateczne efektywnie, aby powtrzymać treść pokarmową przed powrotem do gardła. Ale za zgagę mogą odpowiadać także inne czynniki, m.in.:

  • Cukrzyca
  • Nadmierne spożycie alkoholu
  • Leki, zwłaszcza doustna antykoncepcja hormonalna, leki na nadciśnienie i choroby płuc
  • Przepuklina rozworu przełykowego
  • Nieprawidłowa dieta obniżająca sprawność układu pokarmowego
  • Otyłość
  • Ciąża
  • Zbyt szybkie i niedbałe jedzenie
  • Palenie papierosów

Które pokarmy powodują i nasilają refluks?

To przede wszystkim pokarmy ciężkostrawne i agresywne ze względu na kwaśny charakter dla błony śluzowej. Świetne efekty w leczeniu refluksu daje odstawienie:

  • Pszenicy i wszystkich produktów zawierających gluten
  • Alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowym, który niepotrzebnie rozluźnia mięśnie zwieracza żołądkowego i powoduje zwiększone wydzielanie kwasu żołądkowego.
  • Cukru i słodzików, które sprzyjają rozwojowi drożdży oraz bakterii i fermentacji w układzie pokarmowym, co z kolei przyczynia się do powstawania gazów, wzdęć i wywierania nacisku na zwieracz żołądka.
  • Kawy i czarnej herbaty, bowiem kofeina w każdej postaci podrażnia przełyk i żołądek.
  • Tłuste zwłaszcza smażone dania, których żołądek nie może szybko strawić i zalegają one bardzo długo.
  • Napojów gazowanych, podrażniających błonę śluzową układu pokarmowego.
  • Słonych przekąsek, zwłaszcza o wysokiej zawartości chlorku sodu, który w udowodniony sposób nasila symptomy refluksu.
  • Ostrych przypraw, takich jak chilli, pieprz czy cynamon, które przy zaawansowanej chorobie refluksowej mogą pogarszać dolegliwości.
  • Tłustego nabiału, powodującym u niektórych osób dodatkowe wzdęcia i wzmożone wydzielanie kwasu żołądkowego.
  • Cytrusów, mogących zwiększać problem kwaśności, a także wszystkich sokach na bazie cytrusów.
  • Pomidorów i sosów pomidorowych, które okazują się często nasilać refluks ze względu na swój kwaśny odczyn.
  • Czekolady, która zawiera metyloksantynę, znaną z właściwości osłabiających działanie zwieracza żołądkowego.
  • Herbaty miętowej, która zaostrza przebieg refluksu.

Dieta zalecana przy refluksie

Osoby cierpiące na refluks przełykowo-żołądkowy powinny przede wszystkim zmienić podejście do jedzenia – zacząć konsumować posiłki powoli, w skupieniu przeżuwając każdy kęs, bez patrzenia się w ekran komputera czy telewizora.

Lepiej jeść również małe porcje a często i unikać za wszelką cenę przejadania się. Przez dwie godziny po skończonym posiłku powinno się utrzymywać pionową pozycję ciała – idealnie w chodzie, nigdy leżąc na płasko.

No i oczywiście należy zweryfikować jadłospis i włączyć do codziennego menu pokarmy lekkostrawne i wspierające zdrowie układu pokarmowego. Przede wszystkim zaleca się spożywanie:

  • Owsianki, przygotowanej na mleku roślinnym, która skutecznie łagodzi objawy refluksu i zapewnia sytość na wiele godzin.
  • Produktów fermentowanych, a więc jogurtów, kefirów, kiszonek czy tempeh, które przywracają naturalną równowagę pH w żołądku i dostarczają układowi pokarmowemu dobroczynnych bakterii probiotycznych.
  • Wody i oleju kokosowego, które działają łagodząco i przeciwzapalnie.
  • Zielonych warzyw, zwłaszcza szparagów, ogórków, jarmużu, sałaty, które zawierają mało tłuszczu i cukru, łagodząc dolegliwości żołądkowe.
  • Chudego mięsa, zwłaszcza drobiu i ryb, idealnie gotowanych lub pieczonych, które dzięki wysokiej zawartości aminokwasów redukują objawy refluksu.
  • Jabłek, bananów, melonów, jagód – łagodnych dla żołądka i pozbawionych niebezpiecznych kwasów.
  • Orzechów, awokado i siemienia lnianego, a więc źródeł zdrowych tłuszczy, nie obciążających żołądka.

Inne preparaty podawane przy refluksie

Naturalnie, często lekarze sugerują zmianę diety i przepisują leki, które mogą przynieść ulgę przy problemach z refluksem przełykowo-żołądkowym.

Najczęściej stosuje się substancje zmniejszające kwaśny odczyn w żołądku oraz spieniające, które pokrywają błonę śluzową żołądka warstwą ochronną.

Do popularnych leków należą także inhibitory pompy protonowej, które redukują produkcję kwasu żołądkowego oraz prokinetyki, które zwiększają wydolność zwieracza żołądka. Niestety, większość z tych leków nie powinna być przyjmowana w długim okresie, bo może upośledzać system trawienny, prowadzić do powstawania wrzodów żołądkowych, a nawet poważnych infekcji, anemii i depresji.

Ze skutecznych naturalnych środków, które szkodzić nie mogą, poleca się zwłaszcza:

  • Imbir, dodawany na surowo np. do sałatek czy koktajli
  • Herbatę rumiankową
  • Ocet jabłkowy, pity w rozcieńczeniu z wodą
  • Miód, ssany na czczo
  • Korzeń lukrecji, żuty na surowo
  • Sok z aloesu

Zobacz także: