3/19/2014

Klops z jajkiem i szpinakiem


Składniki:
1 kg mięsa mielonego,
2 cebule,
7 jajek,
25 dag szpinaku,
2 ząbki czosnku,
10 dag fety,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki tartej bułki,
łyżka estragonu,
sól, pieprz
Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk jedno za drugim. Każde lekko wciskamy. Na każdym jajku układamy resztę szpinaku. Całość przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 1,45 h.
Źródło: przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger