ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Mazurek kajmakowy

4Ilość osób
180 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszne ciasto na delikatnym i kruchym spodzie, które osłodzi Twoją Wielkanoc!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 150 g konfitury malinowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 0.5 sok z połowy cytryny
  • Do dekoracji (do wyboru)
  • Płatki migdałów
  • Bakalie/orzechy
  • Świeże maliny
  • Listki mięty

Jak przygotować?

  1. W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę.

  2. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.

  3. Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny.

  4. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem.

  5. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj widelcem.

  6. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce.

  7. Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz.

  8. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową.

  9. Mazurek udekoruj wybranymi dodatkami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Dominika2021

Witam Pani Aniu jest błąd w przepise. W skladnikach jest napisane "puszka zageszczonego słodkiego mleka" a później jest mowa o kajmaku. :)

Prosmalec

Bo z mleka kandyzowanego się robi kajmak xdd poprzez obróbkę termiczną

Anonim

Czy mogę użyć gotowej masy kajmakowej/krówkowej z puszki?

Prosmalec

Wlasnie że wybuchnie, ale mniej niż twoje dupsko jak widzisz że ktoś chce komuś pomóc żeby mazurek wyszedł lepszy

Samotnyodpad

A co kurwa wybuchnie jak użyje? Daj mu gotować w spokoju

Prosmalec

Nie

Casik

Pani Aniu jakie inne powidła mogę użyć? Mam w rodzinie osobę która nie przepada za malinami.

Prosmalec

Ty się z kolei miałeś z używaniem mózgu, jakbyś te jebane konfitury miał w czaszce, chyba z twojego doświadczenia malinowymi się najlepiej mysli

Samotnyodpad

Używanie innych powideł kompletnie mija się z celem proszę nie pisać bezmyślnie bo to jest poważna wiarygodna strona kulinarna

Prosmalec

Proszę zapytać tej osoby, jakie powidła jej pasują i użyć ich zgodnie z preferencjami tej osoby (ale tylko w kawałku dla niej przeznaczonym, maliny zdecydowanie pasują najbardziej i dla reszty raczej będą lepsze)

UwielbiajacaBeze

Dzień dobry :) Chciałabym upiec to ciasto w formie małych kruchych babeczek. Czy muszę nakłuwać i obciążać je podczas pieczenia?

Samotnyodpad

Kto ma czas no to? Wejdź na teścia i dopierdol ciężaru

Prosmalec

Trzeba obciążać aby urosły, ale pamiętaj że ciężary i powtórzenia powoli dodajemy wraz z progresem w treningu, można suplementować kreatyne

Trwa ładowanie...