środa, 14 grudnia 2016

Strucla z dżemem morelowym i dynią

Strucla to pyszne ciasto drożdżowe. Nadzienie strucli możemy zrobić według swoich upodobań. Może być makowe, serowe lub z dżemem. U mnie strucla z dżemem morelowym. Do ciasta dodałam puree z dyni, dzięki któremu strucla ma piękny żółty kolor. Dodałam również skórkę pomarańczową, która nadaje strucli obłędnego aromatu...





Składniki:
ciasto:
maka pszenna 1 kg,
cukier drobny 0,5 szklanki,
mleko 0.5 szklanki,
woda ciepła 0,5 szklanki,
jajko 1 szt,
drożdże suche 2 łyżeczki,
skorka pomarańczowa 3 łyżki,
puree z dyni 1 szklanka,
masło 3/4 szklanki,
sol szczypta,
dodatkowo:
jajko 1 szt,
dżem morelowy 1 słoik,
cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min. Upieczoną i ostygniętą strucle posypujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz