2017/04/10

Mus czekoladowy z aquafaby

Wczoraj zrobiłam sałatkę z cieciorką. Nie zapomniałam, aby nie wylewać wody. To doskonała baza do deserów, takich jak ten, który przygotowałam dzisiaj. Delikatny mus czekoladowy z dwóch składników - dobra czekolada gorzka lub mleczna i piana z aquafaby. Brzmi ciekawie prawda? Jak się okazuje, poza musem czekoladowym, z wody po cieciorce, mozna przygotować wegańskim majonez czy beziki. To będzie z pewnością jeden z moich ulubionych czekoladowych deserów. Mam przeczucie, że często będzie gościć u mnie, bo kocham cieciorkę!



Mus czekoladowy z aquafaby / 2 porcje

Składniki:
  • 1/2 szklanki wody po cieciorce (użyłam cieciorki z puszki)
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • cukier puder, ksylitol lub syrop klonowy do smaku (jeśli wybierzesz czekoladę gorzką)
  • 2 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:
  • Wodę z cieciorki przelewamy do miski.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia.
  • Czekolada ma być nadal płynna.
  • Wodę z cieciorki ubijamy na pianę.
  • Dodajemy stopioną czekoladę.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Przelewamy do miseczek.
  • Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Podajemy posypane płatkami migdałów.
  • Mus można wzbogacić dodając np. płatki chilli.
  • Można wykorzystać wodę także z gotowanej cieciorki.


1 komentarz: