2017/04/09

Sałatka z cieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami

Takiego połączenia smaków na blogu jeszcze nie było. Zielone oliwki z migdałami i orzechami, cieciorka i koperek - jak się okazało bardzo trafne połączenie. Całość skropiona olejem rzepakowym, złocistym, zdrowym i tak potrzebnym w naszej codziennej diecie. Nic więcej już nie potrzeba, bo całość smakuje doskonale. 

Do ideału tej sałatce brakuje jedynie kiszonych cytryn, tak za nimi tęsknię, że któregoś dnia przygotuję i podam przepis na blogu. Po raz pierwszy jadłam takie cytryny z grillowanymi warzywami w brukselskiej restauracji Colmar - jeśli będziesz niedaleko, koniecznie tam zajrzyj. Genialna kuchnia, śródziemnomorskie menu, wyszłam bardzo zadowolona i do dzisiaj pamiętam wszystkie smaki, a minęło sporo czasu, prawie 3 lata.



Sałatka z cieciorką, zielonymi oliwkami i migdałami

Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • kilka gałązek koperku
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
  • 3 garście płatków migdałów
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 3 szczypty suszonego oregano
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Do miski przekładamy ciecierzycę.
  • Dodajemy posiekany koperek.
  • Kilka całych oliwek odstawiamy do dekoracji.
  • Pozostałe kroimy w kostkę.
  • Dodajemy do ciecierzycy z koperkiem.
  • Płatki migdałów i orzechy włoskie rozdrabniamy i dodajemy do sałatki.
  • Całość skrapiamy olejem rzepakowym.
  • Doprawiamy do smaku i oprószamy suszonym oregano.
  • Mieszamy.
  • Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się"
  • Podajemy z chrupiącą bagietką i schłodzonym włoskim winem.
  • Nie wylewaj wody z cieciorki, przygotuj z niej mus czekoladowy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz