czwartek, 1 maja 2014

Symbol E - konserwanty

Zjadamy posiłki, ale nawet nie wiemy co się w nich znajduje, więc pora się dowiedzieć czym jest symbol E, czyli dodatek do żywności i jakie ma właściwości.

                                                                                            

Symbol E - substancję konserwujące, które znajdują się w żywności w celu poprawienia smaku, nadania barwy i aromatu.

Na co się dzielą dodatki do żywności? M.in. barwniki, przeciwutleniacze, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory, pozostałe.

Barwniki (100 - 199) - stosuje się, aby nadać lub przywrócić żywności barwę.

  • Karoten (E 160a) - jest pomarańczowo-żółtym barwnikiem roślinnym, występującym m.in. w marchwi, dyni i pomidorach. 
  • Chlorofil (E 140) - to zielony barwnik roślinny rozpuszczalny w tłuszczach.
  • Koszenila (E 120) - jest naturalnym czerwonym barwnikiem pozyskiwanym z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi., występujących w Meksyku. 
  • Karmel (E 150a) - otrzymuje się w wyniku obróbki termicznej, najczęściej cukru - sacharozy, coraz częściej stosuje się też karmel syntetyczny. 

Przeciwutleniacze (300 - 399) - zapobiegają ciemnieniu owoców czy utlenianiu tłuszczów.

  • Witamina C (E 300)
  • Kwas cytrynowy (E 330)
  • Kwas fosforowy V (E 338)


Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd.

  • Sacharyna (E 954)
  • Aspartam (E 951)
  • Acesulfam K (E 950)


Aromaty - substancje nadające produktowi smak i zapach.

  • Aromaty naturalne
  • Aromaty syntetyczne 


Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności.

  • Kwas octowy (E 260)
  • Octan wapnia (E 263)
  • Kwas mlekowy (E 270)
  • Kwas cytrynowy (E 330)
  • Kwas winowy (E 334)

Substancje zagęszczające i emulgatory (400-499) - nadają żywności trwałość i jakość.

  • Agar (E 406)
  • Mączka chleba świętojańskiego (E 410)
  • Guma arabska ( E 416)
  • Pektyna ( E 440) 


Dobrą wiadomością jest to, że wszystkie dodatki nie są szkodliwe, a wręcz przeciwnie, bo i nawet pożyteczne! Jak na przyszłego technologa żywności, coraz bardziej spoglądam na wieczka opakowań i po prostu jak widzę nie znajomą dla mnie substancje odkładam z powrotem produkt na półkę. Wystrzegam się jeść mega przetworzonych produktów typu sosy do sałatek, chipsy, czekoladowe batoniki itd. Na prawdę uwierzcie bez tego można żyć! Po prostu można to zastąpić o wiele, wiele lepszą żywnością takimi jak: jabłka, pomidory, razowy chleb.

Pozdrawiam

Źródło: opracowanie własne i podręcznik od chemii.

                                                                                       photo © Google

15 komentarzy:

  1. Niestety te substancje towarzysza nam w codziennym życiu niestety:(

    OdpowiedzUsuń
  2. ja wiem dużo o symbolu E, robiłam w tantym roku projekt z chemi ;)
    to jest bardzo niezdrowe i uzalezniające ;/
    youonnlyliveonce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze że o tym napisałaś ! ;)

    http://mimblox.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny blog. ;D
    Zapraszam do siebie. ^^

    http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
    http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
    http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
    http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
    http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
    http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
    http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/
    http://statystycznie--nieobliczalnie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze powiedziane :) W sumie to ja zbytnio nie dbam o takie zdrowe odżywianie, mimo, że powinnam ;p

    http://martusiadlawszystkich.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety te dodatki są wszędzie i myślę że będzie ich coraz więcej , choć nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie.

    http://milionioliwka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny blog :)
    http://claudia-claaaudia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. cały post przeglądałam z wielkim zainteresowaniem ^^


    fashionable-sophie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. My w szkole uczyliśmy się o tych wszystkich rzeczach.
    Widzę, że blog jest o tematyce zdrowego odżywiania, co jest dobre, bo mało jest takich blogów!

    Obserwuję i liczę na to samo ;)
    onelife-onesize.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny post kochana!;** Pisz takich więcej, wiesz bardzo mnie zainteresował lubię takie posty :) A skoro już tu jestem to może Obs=Obs zacznij a ja odwdzięczę się jeszcze dzisiaj :) juliandjuliet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny post :)
    http://ilovefruiit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Czasem nie dowierzam, że takie substancje są dodawane do żywności. Często tę żywność jedzą dzieci niestety...

    OdpowiedzUsuń
  13. Kto by pomyślał, że nasze jedzenie może mieć tak wielu wrogów? Dobra jakość to podstawa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cenne informacje. Wszystko co warto wiedzieć w jednym miejscu

    OdpowiedzUsuń